FAQ

Här listar vi våra vanligaste frågor om färdig gräsmatta!

Vi besvarar de mest ställda frågorna kring färdig gräsmatta och hur du på bästa sätt ska sköta den och vårda den. Låt oss hjälpa dig genom att besvara de frågorna här nedan. Vi hjälper nya som gamla kunder, även den som bara vill ha information om hur du kan hjälpa din nuvarande gräsmatta att få mer liv!

 

Hur stora är gräsrullarna och hur mycket är det på en pall?

Våra rullar är 1 kvm stora. Måtten på en utrullad längd är 162 cm x 62 cm. Väger ca 17 kg och är ca 2,5–3 cm tjock. En full pall är 80 kvm, dvs 80 rullar.

 

Vad kostar det?

Vi har olika pris beroende på hur mycket du behöver och om vi ska skicka transport till dig. Vänligen ring oss eller sänd in din förfråga här på vår hemsida så ger vi dig en offert.

 

Hur lägger man färdig gräsmatta?

Vid utrullning av gräset är det bäst att börja vid en rak kant. Lägg ett område i taget, välta sedan och börja vattna. Vänta inte tills hela gräsmattan är färdig.

Rullarna ska ligga i ”tegelstensförband” med skarvarna tätt ihop, dock inte på varandra. Kantbeskärning görs enklast med en kniv med långt blad. Gräset SKALL rullas ut omgående vid leverans, annars ”bränner” gräset. Kolla gärna in vår läggningsanvisning!

 

Vad ska man tänka på innan man lägger färdig gräsmatta?

Över grovplaneringen läggs minst 10–15 cm med matjord som krattas och jämnas ut väl. Vi rekommenderar även att man vältar underlaget. Ytan måste vara fast och stadigt när gräset skall rullas ut. Toppa gärna jordytan med 2–4 cm sand högst upp, då blir det lättare att jämna till eventuella håligheter i underlaget. Ojämnheter som finns före gräset rullas ut är kvar efter gräsets lagts på plats.

OSB! Använd ALDRIG en vibratorplatta, då blir underlaget för kompakt och rötterna kan inte gå ner i jorden. Vi rekommenderar att använda dig av en vält eller dra en pall för att jämna jordytan.

 

Hur ska jag tänka med höjdskillnaden när jag ska lägga sten/plattor intill min nya gräsmatta?

Vi rekommenderar att du lägger stenen/plattorna och gräset på samma marknivå, då grässvålen växer uppåt. Du slipper då kantskära gräset de första åren. Detta är givetvis en smakfråga om hur man vill ha det med sin sten-/plattläggning. Vår gräsmatta är ca 2,5–3 cm tjock. Ett tips är att lägga tråden till robotgräsklipparen innan gräset läggs ut.

 

Hur ska jag sköta om min nya gräsmatta?

Direkt efter du rullat ut din nya gräsmatta är det viktigt att vattna så gräsets rötter blir ordentligt blöta, lyft på flikarna och kontrollera att det är blött i underlaget. Under de första fyra veckorna bör gräset vara fuktigt för att gräset ska ha chans att rota sig, vi rekommenderar ca 25-30mm/gång. Undvik att vattna i starkt solsken.

Normalt görs första klippning efter ca 14 dagar, gräset kan behöva klippas tidigare om gräset haft en gynnsam start och är 7-8 cm högt. Klipp inte för kort, maximalt 1/4 av stråets längd första klippningarna. Kratta bort eventuellt gräsklipp som blir liggande, då de bränner gräset under.

Efter 3 veckor är det dags att gödsla den nya gräsmattan och vår rekommendation är 3–5 kg fullgödsel NPK 11-5-18 per 100 kvm. Året efter använder du gräsmattegödsel tex. NPK 20-4- 8. Tips är att gödsla när det regnar eller att vattna så gödningen smälter ner i jorden. Fram mot hösten kan du gödsla med en höstgödsel PK 11–21 som är bra för övervintring. Tänk på att kratta gräsmattan tidigt på våren för att bli av med eventuellt snömögel och få igång gräsmattan.

 

Hur blir jag av med ogräs i min gräsmatta?

Bästa effekt för att bli av med ogräs är att gödsla gräsmattan med en fullgödsel
NPK 11-5-18, NPK 20-4-8 eller liknande. Då kommer gräsmattan få mer kraft att konkurrera ut ogräset.

Viktigt är också se till att hålla jämna klippningar så ogräset inte får chansen att blomma och sprida sina frön. Tänk på höjdinställningen på din klippare så den inte klipper för högt. Har du en manuell klippare är uppsamlare ett bra alternativ för att undvika att frön får sprida sig.

 

Jag har fått svampar i min gräsmatta, vart kommer dom ifrån och hur blir jag av med dom?

Det finns flera typer av svampar som växer och trivs i gräsmattor. Anledningen till att du får svamp fram mot sensommaren/hösten kan bero på att det kan finnas gamla rötter från träd och buskar i jorden som håller på att förmultna. När vädret blir optimalt för svampen börjar den växa där rötterna förmultnar under gräsmattan.
För att bli av med dessa svampar rekommenderar vi att du kalkar din gräsmatta.

Om det inte skulle fungera kan du prova att vattna bort svamparna. Stick då hål i marken vid svamparna med en grep och vattna rikligt dagligen i 2–4 veckor. Vill man förstärka behandlingen kan man blanda en lösning med 2 msk Atamon (konserveringsmedel) med 10l vatten att hälla på. Detta kan leda till att det bli kala fläckar i gräsmattan fram till våren, se då till att kratta bort det döda gräset och gödsla för att få gräsmattan att växa igen.

 

Min gräsmatta har blivit gul/brun och vissnat på vissa ställen, hur kan jag få den grön igen?

Börja med att kratta bort det vissna gräset, så mattan blir luftad. Har det varit en period med längre torka måste du vattna. Se då till att gräsmattan blir genomblöt. Du kan även gödsla med en fullgödsel NPK 20-4-8 för att få mer effekt på det levande gräset bredvid fläckarna. Du kan även stödså med en villalyx blandning. Sen är det tålamod, det kan ta en hel säsong innan det börjar bli grönt och växa igen. I värsta fall får man gräva ur en större del och lägga i färdiggräs om det inte skulle ta sig.

 

Hur mycket ska jag vattna?

Den nya gräsmattan behöver ordentligt med vatten från början så att det inte blir några luftfickor mellan underlaget och nya gräset. De första 4 veckorna måste det vara fuktigt vid gräsrötterna så att gräset har chans att rota sig ordentligt. Lättast att kontrollera det är att lyfta försiktigt på några ställen i den nya gräsmattan. Undvik att vattna i starkt solsken, tips är att vattna senare på dagarna eller vid regn. Vattna ordentligt och använd dig av en regnmätare, ca 25-30mm/gång rekommenderas. Under sommaren eller vid torrperioder kan gräset gulna, försök då stödvattna när väl regnet kommer och ge gräset en riklig rotblöta.

 

När ska jag klippa första gången?

Normalt efter ca 14 dagar, gräset kan behöva klippas tidigare om gräset haft en gynnsam start och är ca 7-8 cm långt. Klipp inte för kort, maximalt 1⁄4 av stråets längd första klippningarna. Kratta bort eventuellt gräsklipp som blir liggande, då detta bränner gräset under.

 

Hur blir jag av med mossa i min gräsmatta?

När du fått mossa i din gräsmatta beror det oftast på näringsbrist. Det finns olika mossmedel med hög järnhalt eller järnsulfat som motverkar mossan, dessa hittar du på natur- och trädgårdsbutiker. Detta är dock oftast bara en kortsiktig lösning. För en mer långsiktig lösning är att tillföra fullgödsel NPK 11-5-18 och att ha regelbunden klippning. Minst två till tre gånger i veckan och då ihop med en uppsamlare. Har du en robotgräsklippare är det optimalt då den klipper lite och ofta, vilket mossan inte tycker om.

 

Min gräsmatta har sjunkit, hur kan jag rädda den?

Om din gräsmatta sjunkit kan det bero på att underlaget kanske inte blivit vältat ordentligt. Att lyfta av grässvålen för att fylla på med ny matjord kan man göra om nivåskillnaderna är över 5 cm och gräset ej börjat växa fast. Har gräset vuxit fast rekommenderar vi inte detta. Ett annat alternativ kan vara att dressa (sanda) ytan där det sjunkit.

”Dressa” området med en fin mursand, att tänka på då är att dressa maximalt så grässtråna har 2,5–3 cm över den sandade ytan kvar (täck aldrig gräset helt). Därefter låta gräset växa upp på nytt och sedan dressa upp en gång till om det behövs. Dressand hittar du på natur- och trädgårdsbutiker.

 

Jag har en gammal gräsmatta, hur kan jag få den grön och fin igen?

Har din gamla gräsmatta tappat både färg och form kan vertikalskärning med gödsel vara ett tips att börja med på våren. Detta kan du göra i april/maj efter de första klippningarna, börja inte med något av detta för tidigt då du kan göra mer skada än nytta. Använd en fullgödsel NPK 11-5-18 ca 3-5 kg per 100 kvm efter du vertikalskärt, hjälp sedan till med stödvattning om det behövs. Fortsätt att gödsla säsongen ut. Fram mot hösten kan du byta till en PK 11-21 gödsel för att få gräset att övervintra.  

 

Finns inte din fråga med? Varmt välkommen att höra av dig till oss här så hjälper vi dig!