Frågor & Svar

Här listar vi våra vanligaste frågor om färdig gräsmatta!

Vi besvarar de mest ställda frågorna kring färdig gräsmatta och hur du på bästa sätt ska sköta den och vårda den. Låt oss hjälpa dig genom att besvara de frågorna här nedan. Vi hjälper nya som gamla kunder, även den som bara vill ha information om hur du kan hjälpa din nuvarande gräsmatta att få mer liv!

Hur stora är gräsrullarna?

Våra rullar mäter 1 m². Måtten på en utrullad längd är ca 162 cm x 62 cm. Väger ca 17-20 kg och är ca 2-2,5 cm tjock. Dessa läggs på pall med mått 120 cm x 120 cm. En full pall är 70 m², dvs. 70 rullar.

Vad kostar rullgräs och hur lång är leverans/avhämtningstiden?

Vi har olika pris beroende på hur mycket du behöver och om vi kan transportera till dig. Kontakta oss så ger vi dig en kostnadsfri offert och information om leverans/avhämtningstider.

Obs! Vi tar endast upp på beställning då gräsmatta är en färskvara och inte kan lagerhållas.

Hjälper ni till med läggning av den nya gräsmattan?                  

Vi utför inte markarbeten men kan hänvisa till entreprenörer som handlar vår gräsmatta. Kontakta oss för att få rekommendationer. 

Finns det matjord och tillbehör för gräsmattan?

Vi säljer enbart gräsmatta, gödsel och fröer. Önskar du köp av matjord kontakta oss så kan vi rekommendera återförsäljare.

När på året kan jag lägga gräsmatta?

Bästa tiden för att lägga ny gräsmatta är under vår eller höst. Det går att lägga gräsmatta under sommaren men då krävs mer omsorg med vattning för att gräsmattan ska överleva värmen. Säsongen varar normalt april – december.

Vilka gräsfrön finns i gräsmattan?

Vi har en egen specialblandning av ängsgröe och rödsvingel. Dock kan den variera i utseende beroende på jordmånen den odlas på. Våra fält har varierande (mo och sandjord) och kan ge varierande färgskiftningar och stråstruktur, detta jämnar ut sig hos kund då underlaget oftast är mer homogent.

Hur lägger man färdig gräsmatta, och vad ska man tänka på innan?

Läs gärna avsnittet Läggningsanvisningar innan du sätter i gång!

Hur ska jag sköta om min gräsmatta?

I dessa avsnitt sammanfattar vi de bästa skötselråden Vattna gräsmattan, Gödning och Gräsklippning.

Hur ska jag tänka med höjdskillnaden när jag ska lägga sten/plattor intill min nya gräsmatta?

Vi rekommenderar att du lägger stenen/plattorna och gräset på samma marknivå, då grässvålen växer uppåt. Du slipper då kantskära gräset de första åren, detta är givetvis en smakfråga.

Hur blir jag av med ogräs i min gräsmatta? 

Bästa effekt för att bli av med ogräs är att regelbundet gödsla gräsmattan under växtsäsong. Då kommer gräset få mer kraft att konkurrera ut ogräset. Viktigt är också se till att hålla jämna klippningar så ogräset inte får chansen att blomma och sprida sina frön. Har du manuell klippare är uppsamlare ett bra alternativ för att undvika att frön får sprida sig. Handplocka tuvor och större ogräs för hand.

Det går att punkt behandla med bekämpningsmedel på tuvor av ogräs, tänk då på att det kan bli kala fläckar och du kan behöva stödså efteråt. Vid vitgröe kan du använda kalksalpeters gödning samt punkt behandla med Round-Up.

Vinterskador och gul gräsmatta, hur får jag den grön igen?

Gul/bruna fläckar som kommer till våren kallas snömögel och är en vinterskada som uppkommer efter att det stått fukt under en kall period. Snömögel är svampsporer som finns i jord och trivs och frodas ner till ett par minusgrader. Detta är helt naturligt och om angreppet inte är allt för allvarligt kan gräsmattan återhämta sig under våren.

För att reparera detta börja med att kratta/räfsa igenom hela gräsmattan och ta bort det vissna. Starta sedan med att gödsla och vattna gräsmattan när tjälen släppt och vi får dygnstemperatur på 6-8 grader. Vattna 25-30 mm per gång och område så det blir några ordentliga rotblötor, upprepa gödslingen var 4:e-5:e vecka. Är det stora kala fläckar kan du dressa och stödså eller lägga i färdig gräsmatta.

För att minska risken för dessa skador till nästa säsong kratta upp löv och grenar som faller ner under hösten. Alternativt låt löven finfördelas/rivas ner med gräsklipparen och bli jordförbättring i gräsmattan eller lägg i kompost/rabatt där det får förmultna. Fortsätt med regelbunden klippning så länge gräsmattan växer, en bra klipphöjd att avsluta på är ca 3-4 cm så gräset inte ligger ner under vintern då det ökar risken för snömögel. Höstgödsla en omgång med PK 11-21 i september.

Undvik att gå på gräsmattan när den är täckt av frost eller snö, skotta inte upp högar med snö på gräsmattan. Snön kan innehålla vägsalt eller grus som gräset inte tycker om. Undvik att rasta husdjur på gräsmattan då det kan göra fläckar av tassavtryck och urin. Gräsmattan kan alltid se trött och gul ut på våren, det är helt normalt efter vintern. En gräsmatta som lagts under senare delen av hösten och inte hunnit rota sig innan vintern blir oftast grön och har rotar sig till slutet av våren.

Vertikalskärning kan göras på en äldre gräsmatta som tappat livslusten och/eller fått mycket inslag av mossa och ogräs. Det kan göras på vår eller höst, se då till att vi inte har risk för frost så grässtråna skadas. Kratta hela ytan fri från växtmassa som lossnat efter du vertikalskärt. Dressa efter med sand i ojämnheter och spår. Så i frön över hela gräsytan och därefter gödsla med NPK. Vattna riktigt för att få gräsfröna att gro och det redan etablerade gräset att växa och slå ut sidoskott.

Hur blir jag av med mossa i min gräsmatta?

När du fått mossa i din gräsmatta beror det oftast på näringsbrist eller att gräsmattan inte får tillräckligt med solljus. Det finns olika mossmedel med hög järnhalt eller järnsulfat som motverkar mossa, detta är oftast en kortsiktig lösning, produkter finns att köpa på gård- och trädgårdsbutiker.

För en mer långsiktig lösning är att tillföra gödsel regelbundet under växtsäsong april-september. Kalkning kan även hjälpa din gräsmatta långsiktigt. Klippning två till tre gånger i veckan under växtsäsong ihop med en uppsamlare. Robotgräsklippare är optimalt då den klipper lite och ofta, vilket mossan inte tycker om. Vertikalskärning kan också göras, se ovan.

Läs mer i vårt avsnitt hur du blir av med mossa.

Jag har fått svampar i gräsmattan, hur blir jag av med dom?

Det finns flera typer av svampar som växer och trivs i gräsmattor. De kan växa som i buketter eller som i ringar i små grupper  i så kallade häxringar. Anledningen till att du får svamp fram mot sensommaren/hösten kan bero på att det kan finnas gamla rötter från träd och buskar i jorden som håller på att förmultna, samt sporer som kommer med vinden. När vädret blir optimalt med värme och fukt börjar svampen växa, normalt för årstiden.

För att bli av med svampar rekommenderar vi att kalka din gräsmatta för en långsiktig lösning. För att bli av med svampen snabbt är det att handplocka svamparna eller klippa ner dom med gräsklipparen. Alternativt stick hål i marken vid svamparna med en grep och vattna rikligt dagligen i 2-4 veckor. Vill man förstärka behandlingen kan man blanda en lösning med 2 msk Atamon (konserveringsmedel) med 10l vatten och hälla på. Detta kan leda till att det bli kala fläckar i gräsmattan fram till våren, se då till att kratta bort det döda gräset och gödsla för att få gräsmattan att växa igen.

Läs mer i vårt avsnitt hur du får bort svamp i gräsmattan.

Min gräsmatta har sjunkit och är ojämn, hur kan jag rädda den?

Om din gräsmatta sjunkit kan det bero på att underlaget kanske inte blivit vältat ordentligt innan läggning. Att lyfta av grässvålen för att fylla på med ny matjord kan man göra om nivåskillnaderna är över 5 cm och gräset ej växt fast. Har gräset vuxit fast rekommenderar vi inte detta. Ett annat alternativ kan vara att dressa (sanda) ytan där det sjunkit. ”Dressa” då området med en fin mursand, att tänka på är att max dressa ytan ¼ del av grässtråets längd. Därefter låta gräset växa upp och igenom sanden ordentligt, upprepa tills marknivån är jämn. Dressand hittar du på bygg-, natur- och trädgårdsbutiker.

 

Finns inte din fråga med? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss här så hjälper vi dig!