Svamp i gräsmattan

Det finns flera typer av svampar som växer och trivs i gräsmattor. De kan växa som i buketter eller som i större ringar, så kallade häxringar.

Anledningen till att du får svamp i gräsmattan är troligen beroende på jorden under gräset.

Oftast finns det gamla rötter, bark eller stubbrester i jorden som håller på att förmultna, eller sporer som kommer med vinden. När vädret blir optimalt med värme och fukt börjar sporerna växa och svampen kommer upp ur gräsmattan. För att förebygga mot svamp rekommenderar vi att du regelbundet gödsla med NPK gödning under hela växtsäsongen april-september.

Du kan även kalka din gräsmatta för en långsiktig lösning om jorden är sur. Fördel är att kalka tidig vår eller sen höst, kalka inte i onödan utan ta en PH-prov för att kontrollera om det behövs. För att bli av med svampen snabbt är det att handplocka svamparna eller klippa ner dom med gräsklipparen. Alternativt sticka hål i marken vid svampen med en grep och vattna rikligt dagligen i 2-4 veckor. För att förstärka behandlingen kan man blanda 2 msk Atamon (konserveringsmedel) med 10l vatten och köra samma intervall. Detta kan ge kala fläckar i gräsmattan och kan behövas repareras efter.

Hösten är den årstid då svampen växer upp och trivs, det finns flera typer av svampar som växer och trivs i gräsmattor.

Anledningen till att du får svamp i gräsmattan fram mot hösten kan bero på att det finns sporer i jorden/underlaget, dessa kan komma från gamla rötter eller annat material som förmultnar i underlaget. När vädret blir optimalt med varm och fuktigt väder börjar svampen växa. Många svampar bildar stora buketter i trädgården eller formaterar sig i ringar eller halvmånar.